5 stvari koje utiču na cenu video produkcije


   1. Planiranje

Planiranje je izuzetno važno za završetak odličnog videa. Odgovaranje na pitanja o svrsi, publici, poruci vašeg videa je najvažnije za ukupan uspeh projekta.

Jednom kada odgovorite na ta pitanja, mi ćemo vam pomoći da izaberete stil videa.

Da li će vaša produkcija biti: Dokumentarni stil, koristeći intervjue i snimljeni ili stock video. Filmski stil, koristeći skripte, storyboards i potencijalno glumce. Animacija. Prenos video sadržaja uživo, kao što je Facebook uživo ili vebinar.

Svi ovi tipovi produkcije mogu biti izuzetno korisni, za koji ćete se odlučiti zavisi od ciljeva projekta.

Veličina i stručnost tima će definitivno uticati na cenu. U zavisnosti od tipa produkcije i opreme veličina može varirati. Produkcija dokumentarnog stila obično ima mnogo manje članova tima, obično jedan do tri, dok filmski stil zahteva više članova, može imati pet, deset ili više članova tima na setu.

Dobro osvetljenje i kvalitetan zvuk su verovatno dva najveća faktora iza odličnog videa. Razumevanje potrebe za dodatnom svetlosnom i zvučnom opremom, kao i stabilizacija i druga oprema, kao što je klizač, gimbal, kran, dodatne kamere, dron.

Planiranje i skauting lokacija kao i osiguravanje dozvola za snimanje takođe utiču na cenu.

planiranje-video-produkcije-1

   2. Putovanje

Ako video snimatelj ili ekipa putuju na bilo kojoj udaljenosti kako bi snimili video za vaš projekat, to će biti uključeno u cenu za video. Putne cene variraju, u zavisnosti od udaljenosti, veličine tima i vremena koje će im biti potrebno da stignu na snimanje i vrate se.

  3. Vreme snimanja

Većina produkcijskih kompanija naplaćuje pola dana ili ceo dan kada je u pitanju snimanje. Pola dana je obično od tri do pet sati, a celi dan je od osam do deset sati. Međutim, postoje timovi koji naplaćuju samo pune dane ili jednostavno po satu. Takođe, videograf ili tim će trebati vremena za postavljanje i razmontiranje opreme, pre, posle i za vreme snimanja. Planirajte u skladu s tim.

  4. Postprodukcija

montaza-1

Opet, u zavisnosti od pristupa videu, postprodukcija može varirati. Ako je video snimljen u dokumentarnom stilu, priča će morati da se napravi iz intervjua i drugih snimljenih zvukova. Odatle će dodatni video snimak (poznat kao B-Roll) biti upotrebljen kao dopuna naraciji. Uz filmski stil, postavljanje priče može potrajati manje vremena, jer je mnogo toga uloženo u skriptovanje i kontrolu produkcije. Međutim, nakon što je priča sastavljena, stvari kao što su kolor korekcija, mastering zvuka kao i animacija i motion graphics, utiču dodatno na cenu.

   5. Vreme isporuke

Da li vam je potreban video za mesec, nedelju dana ili dan? Vreme obrade gotovog videa će diktirati napor potreban produkcijskom timu da završi projekat i tako će uticati na troškove.

pitanja-video-produkcija

Zaključak:

Umesto da razmišljate samo o ceni videa kao o njegovoj vrednosti, razmislite o ovim drugim stvarima …

Koja je vrednost cilja koji pokušavate da ostvarite?

Da li će vam video pomoći da zaradite novac? Koliko?

Štedi novac? Koliko?

Trenirate talente? Šta ta osoba (osobe) vredi za vašu organizaciju?  Koliko će vam novca doneti u budućnosti?

Koliko dugo ćete koristiti ovaj video?

Koliko vredi video? Na kraju, kao što vidite to zavisi od mnogo faktora.

Kontaktirajte nas i dobićete besplatnu procenu cene video produkcije posebno prilagođene vašim potrebama!

Centar Cinema

Connecting Entertaining Inspiring 

NovostiPred - Produkcija

managementonlinereputation

Comments are disabled.